برگشتگی پلک به عارضه ای اطلاق می شود که لبه پلک و مژه ها به داخل چشم بر می گردد، که معمولا به سن و پیری بسیار مرتبط می باشد. در نتیجه این عارضه، چشم دچار ناراحتی و تحریک بسیارخواهد شد. زمانی که بیمار چشمک یا فشاری به پلک وارد می کند، پلک به داخل بر خواهد گشت. این عارضه بیشترپلک پایین را درگیر می کند. یکی از عواملی که برگشتکی پلک را کاهش می دهد، اشک مصنوعی و پمادها ی چرب کننده چشم می باشد، اما جراحی درمان موثر برای اصلاح این پروسه می باشد. در صورتی که این بیماری برطرف نشود، باعث آسیب دیدن پوشش شفاف بخش جلویی چشم یا قرنیه خواهد شد، در نتیجه چشم عفونت می کند و دید دچار اختلال و ناهنجاری خواهد شد.
از برگشتگی پلک به داخل چشم چه میدانید؟
برگشتگی پلک به سمت داخل یا به زبان علمی انتروپیون (en-TROH-pee-on)، حالتی است که در آن پلک فرد به سمت داخل می چرخد به طوری که مژه ها و پوست پلک به سطح چشم مالیده می شوند. این حالت موجب تحریک و ناراحتی چشم بیمار می شود. هنگامی که فردی دچار انتروپیون می شود، پلک ممکن است دائماً بچرخد و یا فقط در صورت پلک زدن شدید یا بستن پلک ها این اتفاق بیفتد. انتروپیون در افراد مسن شایع تر است و به طور کلی فقط پلک پایین را تحت تاثیر قرار می دهد.
استفاده از اشک های مصنوعی و پمادهای روان کننده می تواند به تسکین علائم این عارضه کمک کند. اما معمولاً برای برطرف کردن این بیماری به طور کامل، بیمار نیاز به انجام جراحی دارد. در صورت عدم درمان، انتروپیون می تواند به پوشش شفاف قسمت جلوی چشم (قرنیه) آسیب برساند و موجب بروز عفونت چشم و در مواردی نیز از دست رفتن بینایی فرد شود.
علائم برگشتگی پلک به داخل
علائم و نشانه های انتروپیون، ناشی از برخورد و اصطکاک مژه ها و پلک خارجی با سطح چشم فرد است. از جمله علائمی که افراد مبتلا به انتروپیون مممکن است تجربه کنند عبارتند از:
- احساس وجود شی خارجی در چشم
- ترشح مخاط و پوسته پوسته شدن
- درد یا ملتهب شدن چشم
- عدم دید کافی و یا نابینایی
- ریزش اشک چشم شدید
- حساسیت به نور و یا باد
- احساس اینکه چیزی درون چشم فرو رفته
- ترشحات مخاطی و پوسته پوسته شدن پلک
- قرمزی چشم
دلایل ابتلا به انتروپیون
برخی از عللی که برگشتگی پلک به داخل را حادتر می نماید، از جمله:
ضعف عضلانی: با افزایش سن، ماهیچه های زیر چشم ضعیف و تاندون ها کشیده می شوند. این شایع ترین علت انتروپیون است.
جراحی های پیشین و اسکارها: پوستی که در اثر سوختگی با مواد شیمیایی، آسیب دیدگی یا جراحی زخم می شود و جای زخم روی آن باقی می ماند، انحنای طبیعی پلک را از بین خواهد برد. اسکار یا جای زخمی که در اثر سوختگی شیمیایی، ضربه یا جراحی پوست ایجاد می شود می تواند منحنی طبیعی پلک را مخدوش کند و موجب برگشتن پلک به داخل چشم شود.
عفونت چشم: این عارضه می تواند باعث اسکار داخل پلک شود و به برگشتگی پلک به داخل و حتی نابینایی منجر خواهد شد. عفونت چشم با نام علمی تراخوما در بسیاری از کشورهای در حال توسعه آفریقا، آسیا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و جزایر اقیانوس آرام شایع است. این عفونت می تواند باعث ایجاد زخم در پلک داخلی شود که منجر به انتروپیون و حتی کوری فرد شود.
التهاب: سوزش چشم ناشی از خشکی یا التهاب می تواند فرد را مجبور کند که با مالیدن پلک ها یا بستن آنها علائم را تسکین دهد. این کار می تواند منجر به اسپاسم عضلات پلک و چرخش لبه ی پلک به داخل و به طرف قرنیه (آنتروپیون اسپاستیک) شود.
مشکلات رشدی: اگر بیماری انتروپیون مادرزادی داشته باشد، احتمال دارد چین اضافی پوست روی پلک علت به داخل برگشتن مژه ها باشد.وجود بیماری انتروپیون در هنگام تولد (مادرزادی)، ممکن است به دلیل چین خوردگی اضافی پوست روی پلک ایجاد شود که موجب برگشتن مژه ها به داخل چشم شوند.
عوامل زمینه ساز ابتلا به انتروپیون
عواملی که خطر ابتلا به آنتروپیون را افزایش می دهند عبارتند از:
سن: هرچه سن فردی بالاتر باشد، احتمال ابتلا به این بیماری برایش بیشتر می شود.
سوختگی قبلی یا وارد شدن ضربه به چشم در گذشته: اگر فردی قبلاً دچار سوختگی یا آسیب دیگری در صورت خود شده است، بافت اسکار ناشی از آن ممکن است فرد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به انتروپیون قرار دهد.
عفونت تراخم: از آنجا که بیماری تراخم می تواند پلک های داخلی را زخم کند، افرادی که دچار این عفونت شده اند احتمال بیشتری دارد که دچار انتروپیون شوند.
عوارض انتروپیون
سوزش و آسیب قرنیه جدی ترین عوارض مربوط به انتروپیون است زیرا می تواند منجر به از دست رفتن دائمی بینایی، در فرد شود.
آیا میتوان از این بیماری پیشگیری کرد؟
به طور کلی، انتروپیون قابل پیشگیری نیست. تنها ممکن است بتوانید از نوع ایجاد شده توسط عفونت تراخم جلوگیری کنید. اگر بعد از بازدید از منطقه ای که عفونت تراخم در آن شایع است، چشم های شما قرمز شده و احساس سوزش می کنید، بلافاصله برای معاینه و درمان به چشم پزشک خود مراجعه کرده و اقذامات لازم را انجام دهید.
چه زمانی لازم است که فرد به پزشک مراجعه کند؟
در صورت داشتن هر کدام از علائم زیر لازم است که هر چه سریعتر از چشم پزشک خود یک نوبت مراجعه بگیرید. این شرایط و علائم عبارتند از:
- قرمزی چشمی که با سرعت زیادی بیشتر و بیشتر می شود
- احساس درد در چشم ها
- حساس شدن چشم ها نسبت به نور
- کاهش دید
این ها علائم و نشانه های آسیب قرنیه است که می تواند به بینایی فرد آسیب برساند. اگر مدام احساس می کنید که چیزی در چشم شما وجود دارد یا متوجه شدید که برخی از مژه های شما به سمت چشم شما در حال چرخش هستند، به چشم پزشک خود مراجعه کنید و معاینات لازم را انجام دهید. اگر بیماری انتروپیون برای مدت طولانی بدون درمان رها شود، می تواند موجب وارد شدن آسیب دائمی به چشم فرد شود. تا زمان رسیدن به نوبت و روز معاینه ی توسط پزشک، لازم است که فرد استفاده از اشک مصنوعی و پمادهای روان کننده ی سطح چشم را برای محافظت از چشم خود، شروع کند.
تشخیص برگشتگی پلک به داخل
برگشتگی پلک به داخل معمولاً هنگام معاینه روتین چشم تشخیص داده خواهد شد. چشم پزشک، پلک را حین معاینه می کشد یا از بیمار می خواهد که چشم را محکم ببندد. به این ترتیب جراح پلک موقعیت پلک نسبت به چشم، تون عضلانی و سفتی عضلات را می سنجد. اگر بافت همبند، جراحیهای پیشین یا عوارض دیگر علت برگشتگی پلک به داخل باشد، متخصص، بافتهای پیرامونی را نیز معاینه خواهد نمود.
درمان برگشتگی پلک به داخل
برای درمان این بیماری عمل جراحی مناسب ترین گزینه می باشد . این عمل را باید زمانی اعمال نمایند که هنوز مژه ها به سطح چشم آسیب نزده باشد. در حین عمل از نوارهای چسب مخصوص جهت پایین نگه داشتن پلک به سمت پایین استفاده خواهد شد که به طور موقت علائم را تسکین می دهد. درمان دیگر تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) به پلک می باشد که از برگشتگی پلک به داخل چشم جلوگیری می کند. این درمان به مدت ٢ تا ٣ ماه موثر است.
عمل جراحی معمولا تحت بی حسی موضعی انجام می شود . جراحی شامل محکم کردن پلک تحتانی و اصلاح شل شدگی پلک می باشد. شانس برگشت بیماری در تعداد اندکی از بیماران وجود دارد.
توصیه : بیمار باید دو هفته قبل از عمل جراحی داروهایی که شانس خونریزی حین عمل یا پس از عمل جراحی را افزایش می دهند مثل آسپیرین، دیکلوفناک، بروفن، وارفارین و… را قطع نمایید. به منظور کمتر شدن درد بهتر است از کمپرس یخ در ناحیه عمل شده استفاده شود.
0 دیدگاه